Voortvluchtige wapenhandelaar Jacques Monsieur, ‘Handelaar des Doods’, opgepakt in Portugal

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

De notoire Belgische wapentrafikant Jacques Monsieur is gisterenavond opgepakt in Evora, in Portugal. Dat is aan VTM NIEUWS bevestigd. Hij werd vorig jaar in beroep veroordeeld tot 4 jaar celstraf en een boete van 1,2 miljoen euro wegens illegale wapentrafiek naar onder meer Libië, Tsjaad, Pakistan en Iran.

 

De Belgische Jacques Monsieur is één van de grootste wapentrafikanten die ons land ooit kende. Hij werd tot een gevangenisstraf van 4 jaar veroordeeld voor wapenhandel. Monsieur werd ervan verdacht tussen 2006 en 2009 betrokken te zijn geweest bij de illegale levering van honderdduizenden (vol)automatische wapens, munitie, tanks, helikopter, vliegtuigen en ander militair materieel in conflictgebieden zoals Libië, Tsjaad, Pakistan en Iran. Jacques Monsieur kreeg toen drie jaar celstraf en een boete van 300.000 euro. 

Na zijn straf ging de wapenhandelaar in beroep. Bijgevolg werd hij vorig jaar in oktober tot een zwaardere straf veroordeeld. Monsieur kreeg uiteindelijk 4 jaar cel en een geldboete van 1,2 miljoen euro. In tegenstelling tot het vonnis van de correctionele rechtbank, is de man in beroep wel veroordeeld voor lidmaatschap van een criminele bende.

Jacques Monsieur is afkomstig uit het Vlaams-Brabantse Lot. Hij staat ook bekend als ‘de vos’ of ‘de maarschalk’. Een tiental jaar geleden werd hij ook al eens veroordeeld in de Verenigde Staten, in een zaak die te maken had met de Iran-Contra-affaire. In die affaire leverde de VS illegaal wapens in Iran.

Jacques Monsieur was voortvluchtig en leefde ondergedoken in Evora, in Portugal. Daar heeft een Portugees FAST-team hem gisteravond gearresteerd, op vraag van het Belgische gerecht. Het FAST van de Belgische federale politie vond een spoor van Monsieur terug in Tarascon in Frankrijk, waar hij de eigenaar was van een mas, een landhuis-boerderij. Dat goed verkocht hij in maart van dit jaar.

Jacques Monsieur was eigenaar van een flink aantal paarden. Vorige maand bleek dat negen paarden naar Portugal werden overgebracht door een Franse paardenfokker. De kostprijs voor het transport (2.500 euro) werd nooit betaald door Jacques Monsieur. Het spoor van het paardentransport was bijzonder nuttig voor de speurders van het FAST. Zij volgden dit en dat bracht hen uiteindelijk naar Herdade do Jambujal, Evora in Portugal, aldus de mededeling.

Dankzij de intense samenwerking tussen de Belgische, Franse en Portugese speurders kon de voortvluchtige gelokaliseerd en gearresteerd worden door FAST-Portugal. Jacques Monsieur had zijn geheim onderkomen gevonden in een groot landhuis naast zijn paardenstallen.

De arrestatie was het resultaat van een een intense samenwerking van de FAST-teams van België, Frankrijk en Portugal binnen het netwerk ENFAST, het European Network of Fugitive Active Search Teams.

Vrijdag verschijnt Monsieur in Portugal voor de rechtbank. Het federaal parket heeft een Europees aanhoudingsmandaat uitgevaardigd en vraagt de overlevering naar ons land. 

Wapenhandel Frank

Waterrijtstraat 60
3920 Lommel

Onze winkel

Search

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account